Designer Spotlight

Module-rummen som utformats för att svara mot det moderna arbetslivets utmaningar är ett typexempel på finländsk högklassig designkompetens. Snygga avskilda rum skapar behagliga och lugna förhållanden för effektivt arbete.

Module-kollektionen är formgiven av den prisbelönte inredningsarkitekten Esa Vesmanen, vars verk har ställts ut i många utställningar i Europa, Japan och USA.

Vesmanen har studerat vid Aalto-universitetet och i ENSCI Les Ateliers-skolan i Paris och i hans meritförteckning står bland annat det internationellt ansedda Red Dot Design-priset för design av Finom-lampan samt priset som tilldelades av Chicago Ateneum för Balance-ljudstolen. I Finland utsågs han till årets inredningsarkitekt 2008.

I Module-konceptet slår Vesmanen och Muotolevy Tilaratkaisut samman sin expertis: finländsk design och flera decenniers erfarenhet av att skapa arbetsmiljöer.

Module-kollektionen erbjuder lugna och trivsamma lokaler för arbete, samarbete och koncentration.

Esa Vesmanen, hur uppstod Module?

Idén till Module har uppstått utifrån användarna och deras behov i arbetslivet. Arbetsmiljöerna befinner sig i en förändringsprocess. Samtidigt som det är brist på bra medarbetare och konkurrens om deras tjänster, är många arbetsmiljöer öppna och krävande. För många människor är det en miljö som gör det utmanande att lyckas i arbetet.

Arbetslivets vardag är också splittrat och består av möten, stress och oändliga att göra-listor. Brister i arbetsmiljön och dålig akustik kräver massor med energi för att bibehålla koncentrationen. Människans kapacitet är inte alltid tillräcklig för att hålla fokus när man distraheras. Av detta följer en känsla av otillräcklighet och lägre arbetseffektivitet.

Detta utgör bakgrunden för Module – att mitt i kontoret, erbjuda en lugn oas som bidrar till att kollegorna lyckas med sina uppgifter. En miljö, ett helt nytt rum där det är möjligt att fokusera på det viktiga: att arbeta och få saker gjorda och att hålla möten utan att störa den övriga arbetsgemenskapen.

Vad har man särskilt uppmärksammat vid utformningen av Module?

Vårt mål har varit att skapa en miljö, ett rum, som erbjuder en ny högt uppskattad upplevelse för användaren. Naturliga material, god ljudisolering, akustik, ventilation och belysning utgör kärnan. De stora, enhetliga glasytorna skapar en känsla av rymd. Väggarna som är klädda med ulltextilier erbjuder ombonad och alla detaljer är genomtänkta och stilrena.

Vi har lyckats med att kombinera ljudisolering i toppklass med behaglig akustik. Tack vare den effektiva ventilationen är luften frisk och tankarna hålls klara. Den indirekta belysningen är behaglig och har designats så att den inte bländar.

Var hämtade du inspiration då du designade Module?

Utgångspunkten för designen var att skapa åt Module en lättigenkännlig identitet som erbjuder stiliga lösningar för tysta rum och som passar i nästan alla slags miljöer.

Naturen och arkitektur har varit inspirationskällor för Module. Hus står på pelare och bjälkar. Så är det även med de nya Module-lokalerna. De passar väl ihop med modern arkitektur. Naturen och särskilt skogen både syns och känns såväl inuti som utanför lokalerna. Träets ådring är påtagligt nära.

Hurdan användarupplevelse önskar du att Module ska erbjuda?

En positiv upplevelse av en lokal som känns bra och där man trivs.

En jäktig vardag och oroliga miljöer gör ofta arbetet kaotiskt. Jag tror att de som använder Module kan koncentrera sig och lyckas i sitt arbete också mitt i all stress.

Vi har lyckats om vi kan erbjuda människorna rum som tar fram deras bästa sidor. Miljöer där de kan njuta av att arbeta.

We empower succesful work communities

Module gör det möjligt att lyckas i en modern arbetsmiljö. Vi skapar nya rum för effektivt arbete, samarbete och koncentration genom att förena finländsk design, tekniskt kunnande och flera decenniers erfarenhet av att bygga arbetsmiljöer.