Kväver kontorslandskapet din kreativitet? Så här råder du bot på problemet

Arbetsmiljön kan både hjälpa och stjälpa medarbetarnas arbetsupplevelse och produktivitet. Om kontoret inte motsvarar de anställdas behov och önskemål, krävs extra energi för att behålla motivationen och kreativiteten på topp.

Arbetsförhållandena på kontoret handlar inte bara om rumsindelning och möbler. Kulörer, ergonomi och luftkvalitet är också viktigt, men viktigast av allt är stämningen bland medarbetarna.

Om stämningen är på topp, är det enklare att behålla motivationen även om kontoret i övrigt är trist och belysningen består av bländande lysrör. Men om stämningen är dålig, blir det sällan bättre även om man målar om, bygger fler mötesrum eller införskaffar ett biljardbord.

En bra stämning kan inte skapas utifrån – det kräver engagemang av varje medarbetare. Hur vi jobbar ihop och behandlar varandra har en stor inverkan på trivseln.

En liten men viktig sak som lätt glöms bort är komplimanger. Det finns knappast någon som inte uppskattar ett tack för välgjort arbete. Ingen komplimang är för liten att ge, och det skapar lätt en positiv spiral av beröm.

Ledarskap spelar också en stor roll. Tydliga mätbara mål på lång och kort sikt hjälper till att hålla motivationen på topp, liksom långsiktig planering. Öppen kommunikation är också viktigt – rykten och en känsla av osäkerhet skapar en helt annan atmosfär än klar och tydlig internkommunikation.

Att arbeta med sociala faktorer för framgång motivation och engagemang är en stor uppgift som ständigt pågår men vi ska inte glömma att även en klokare utformning av rum och funktion även bidrar. Det finns anledning att vara praktisk idag för att lyckas i det långsiktiga kreativa arbetet.

5 tips för en bättre kontorsmiljö

Kontoret lägger grunden för att organisationen ska lyckas med sin verksamhet. Det är bra att se över och vid behov utveckla kontorsmiljön med jämna mellanrum.

Här kommer fem smarta tips för kontorsmiljön – kanske något av dessa kan implementeras hos er?

1. Kom överens om gemensamma spelregler

  • Kom tillsammans överens om vilka regler som gäller på kontoret.
  • Se till att reglerna är synliga på kontoret – guida, påminn och hjälp varandra!
  • Planera rutterna på kontoret så att de skapar så lite buller som möjligt.

2. Erbjud olika typer av ljudisolerade rum

3. Skapa zoner med olika stämning

  • Ta hjälp av en professionell inredare
  • Exempel på zoner: ett trendigt café, en avslappnad lounge eller ett lugnt bibliotek
  • Satsa lite extra på grönväxter, belysning och luftkvalitet.

4. Skaffa ställbara möbler

  • Ergonomin är otroligt viktig, speciellt när det gäller stolar och arbetsbord
  • Det ska gå att jobba både stående och sittande och möblerna ska vara enkla att justera.

5. Fokusera på behov och arbetsuppgifter

  • Erbjud olika typer av rum och arbetsredskap för olika uppgifter och möjliggör arbete på distans
  • Tvinga inte medarbetarna att arbeta i ett bullrigt kontorslandskap om de behöver arbetsro för att kunna utföra sina uppgifter.

Vill du förbättra er arbetsmiljö?

Module är nyckeln till framgång i en modern kontorsmiljö. Om du vill veta mer kan du komma igång genom att ladda ner vår presentation.

Den innehåller:
– en sammanfattning av utmaningarna i moderna öppna kontorsmiljöer
– tips på hur utmaningarna kan lösas
– en översikt över Module-kollektionen

NYHETER

Modules till det ståtliga Aurum
Barndiabetesmottagningen på Jorvs sjukhus
A-Lehdet moderniserade arbetsmiljön med Module-rum
Module lanserar enskilda rum som tar död på coronaviruset

Inställningar för kakor

Nödvändiga kakor

De här kakorna är nödvändiga för att tekniken på webbplatsen ska fungera, och det går inte att koppla bort dem. De funktionella kakorna är relevanta för att du till exempel ska kunna surfa på vår webbplats och för att egenskaperna på webbplatsen ska kunna användas.

Analyskakor

De här kakorna samlar endast in anonym information om hur webbplatsen används. Med hjälp av analyskakorna kan vi mäta och analysera hur vår webbplats fungerar. Vi använder de här kakorna till exempel för att veta vilket innehåll på vår webbplats som är populärt och för att försäkra oss om att besökarna hittar innehåll som är relevant för dem. All insamlad information är statistiskt material, och det går inte att identifiera personer utifrån informationen. Du kan ändå koppla bort användningen av de här kakorna när som helst.

Riktade kakor och reklamkakor

Vi kan använda de här kakorna till exempel för att göra den reklam som riktas till dig exaktare och intressantare. Kakorna kan också användas för att anpassa innehållet på vår webbplats så att det är mer intressant för dig. Insamlingen av information grundar sig på identifieringen av din webbläsare eller enhet. Om du vill kan du när som helst stänga av användningen av de här kakorna.