Designer Spotlight
Module är svaret på det moderna arbetslivets utmaningar och ett typexempel på finländsk designkompetens. De snygga, avskilda båsen och mobila tysta rummen skapar behagliga och lugna förhållanden för effektivt arbete.
Module-kollektionen har formgetts av den prisbelönte inredningsarkitekten Esa Vesmanen. Många av hans produkter har ställts ut på mässor och utställningar runtom Europa, Japan och USA.
Vesmanen har studerat vid Aalto-universitetet i Helsingfors och ENSCI Les Ateliers-skolan i Paris. Han har bland annat fått det internationellt ansedda Red Dot Design-priset för sin design av lampan Finom, samt tilldelats ett pris av Chicago Ateneum för ljudstolen Balance. Hemma I Finland utsågs han till årets inredningsarkitekt år 2008.
I Module-konceptet slår Vesmanen och Muotolevy Tilaratkaisut samman sin expertis: finländsk designkompetens och flera decenniers erfarenhet av att skapa arbetsmiljöer.
Module erbjuder lugna och trivsamma platser för individuellt arbete, samarbete och koncentration.
Esa Vesmanen, hur föddes idén till Module?
Idén till Module uppstått som en lösning på användarnas behov i arbetslivet. Kontorsmiljöerna befinner sig just nu mitt i en förändringsprocess. Samtidigt som det är brist på kompetenta medarbetare och arbetstempot ökar, är många kontorsmiljöer idag bullriga och krävande. För många människor är det en kombination som är svart att manövera.
Arbetsdagarna är ofta splittrade och består av möten, stress och oändliga att göra-listor. Brister i arbetsmiljön och dålig akustik kräver massor med energi. Människan har tyvärr bara en begränsad kapacitet att behålla fokus vid distraktioner och störningsmoment. Konsekvensen är en ständig känsla av otillräcklighet och lägre arbets arbetseffektivitet.
Det här är bakgrunden till Module i ett nötskal. Vi ville skapa lugna oaser mitt i kontoret, som bidrar till att medarbetarna kan jobba ostört. Module skapar nya platser där det är möjligt att fokusera på det viktiga: att arbeta individuellt och få saker gjorda, eller att delta i möten utan att störa sina kollegor.
Vilka är hörnstenarna i Modules design?
Vårt mål var att skapa en ny arbetszon i form av ett mobilt rum. Naturliga material, god ljudisolering, behaglig akustik, avancerad ventilation och bländfri belysning utgör kärnan. De stora, enhetliga glasytorna skapar en känsla av rymd, och väggarna är klädda med ulltextilier som ger en ombonad känsla. Alla detaljer är stilrena och noggrant genomtänkta.
Vi har lyckats med att kombinera ljudisolering i toppklass med högklassig akustik. Tack vare ventilationen hålls luften frisk, så att tankarna hålls klara. Den indirekta belysningen är behaglig och orsakar inga störande reflektioner på skärmen.
Var hämtade du inspiration under designprocessen?
Utgångspunkten för designen var att skapa en igenkänningsbar identitet för Module. Module är en estetisk lösning som passar i nästan alla slags miljöer.
Natur och arkitektur var de viktigaste inspirationskällorna under designprocessen. Hus står på pelare och bjälkar – så är det även Module. Module passar bra ihop med modern arkitektur och inredning. Naturen och särskilt skogen både syns och känns såväl inuti som utanför. Träets ådring är påtagligt.
Vilken användarupplevelse erbjuder Module användrarna?
En positiv upplevelse! Module är en trivsam plats där det känns bra att arbeta.
Ett jäktigt tempo kombinerat med en bullrig kontorsmiljö gör ofta att vardagen på jobbet blir kaotisk. Jag tror att de som använder Module kan prestera bättre också mitt i all stress.
Vi har lyckats i vårt arbete om vi kan erbjuda lösningar, som tar fram medarbetarens bästa sidor och medverkar till att skapa lyckade arbetsmiljöer.
We empower succesful work communities
Module gör det möjligt att lyckas i en modern kontorsmiljö. Vi erbjuder nya platser för effektivt arbete, samarbete och koncentration genom att förena finländsk design, tekniskt kunnande och flera decenniers erfarenhet av att bygga arbetsmiljöer.