Tumregler för val av lämpligt arbetsrum

En liten telefonhytt eller ett större mötesrum?

När man ska välja, möblera och placera ett enskilt rum av rätt storlek gäller det att först tänka på rummets användningssyfte.  Fråga först medarbetarna eller andra som använder rummet vilka utmaningarna är i den nuvarande miljön och hurdana behov de har: vilka egenskaper behöver rummet ha för att stödja deras arbetsprocesser och arbete?

Det största problemet i gemensamma arbetslokaler är ofta bristen på arbetsro. Om merparten av medarbetarna utför självständigt tankearbete i ett öppet landskap, ska de enskilda rummen stödja diskussionen och samarbetet. Genom att reservera en särskild plats för pratstunder som stör andra förbättrar man koncentrationen i den gemensamma arbetsmiljön. Om man främst arbetar tillsammans i de gemensamma lokalerna, behövs enskilda rum för intensivt tankearbete och telefonsamtal som kräver avskildhet.

Ett enskilt rum för flera personer som till sin storlek är flexibel kan bidra till att på en gång lösa många utmaningar som gemensamma arbetslokaler ställer. Ett enskilt rum för två personer kan exempelvis vid behov fungera antingen som en telefonhytt, ett tyst rum eller mötesrum.

Hur många rum behövs?

Endast ett enskilt rum räcker sällan till för en större användargrupp. Behovet av enskilda rum uppkommer ofta akut. Lugnet i en gemensam arbetsmiljö återställs effektivast när ett kort telefonsamtal eller möte med en medarbetare smidigt flyttas bort från den öppna lokalen. Därför krävs ett tillräckligt antal av snabbt tillgängliga enskilda rum.

En tumregel för antalet enskilda rum är en telefonhytt per fem medarbetare och ett tyst rum eller mötesrum per tio medarbetare.

Det lämpliga antalet enskilda rum varierar enligt situationen och därför är det en bra idé att kartlägga behovet genom att fråga användarna.

Var ska ett enskilt rum placeras?

Storleken på den omgivande lokalen utgör utgångspunkten för valet av enskilda rum. Om användarna har olika behov men kontoret endast har utrymme för ett enskilt rum, är det klokt att välja ett större enskilt rum som kan användas flexibelt.

Ett lättillgängligt enskilt rum ger största nyttan för användarna. Tänk på placeringen för att göra rummet så lättillgängligt som möjligt. Det är bra att placera till exempel ett rum för telefonsamtal så nära som möjligt så att man snabbt kan förflytta sig till rummet när telefonen ringer. Ett enskilt rum kan inte alltid placeras i närheten – se då till att rummet är lättillgängligt.

Ett enskilt rum är bra att placera så att man lätt kan se om rummet är upptaget genom glasväggarna.

Tips för jämförelse av enskilda rum

När du väljer ett enskilt rum är det bra att förutom kartlägga användningssyftet också tänka på rummets egenskaper.

SENASTE NYTT

Modules till det ståtliga Aurum
Barndiabetesmottagningen på Jorvs sjukhus
A-Lehdet moderniserade arbetsmiljön med Module-rum
Module lanserar enskilda rum som tar död på coronaviruset

Inställningar för kakor

Nödvändiga kakor

De här kakorna är nödvändiga för att tekniken på webbplatsen ska fungera, och det går inte att koppla bort dem. De funktionella kakorna är relevanta för att du till exempel ska kunna surfa på vår webbplats och för att egenskaperna på webbplatsen ska kunna användas.

Analyskakor

De här kakorna samlar endast in anonym information om hur webbplatsen används. Med hjälp av analyskakorna kan vi mäta och analysera hur vår webbplats fungerar. Vi använder de här kakorna till exempel för att veta vilket innehåll på vår webbplats som är populärt och för att försäkra oss om att besökarna hittar innehåll som är relevant för dem. All insamlad information är statistiskt material, och det går inte att identifiera personer utifrån informationen. Du kan ändå koppla bort användningen av de här kakorna när som helst.

Riktade kakor och reklamkakor

Vi kan använda de här kakorna till exempel för att göra den reklam som riktas till dig exaktare och intressantare. Kakorna kan också användas för att anpassa innehållet på vår webbplats så att det är mer intressant för dig. Insamlingen av information grundar sig på identifieringen av din webbläsare eller enhet. Om du vill kan du när som helst stänga av användningen av de här kakorna.